Opulus

Keresés: 
Endotoxin
Szakirodalom


Adobe Acrobat Reader

KezdolapÚjdonságokCégünkrolElérhetoségTérképFAQLinkekSzolgáltatásainkrólLog in

MikroszennyezodésTermékek, megoldásokTudásközpontB2BÁllásközvetítésÉlelmiszeripar
 
 

Pirogén terhelés az injekciós vizekben

Már a 19. század végén felfedezték, hogy vizes oldatok befecskendezése emberi szervezetbe, lázas tünetek kialakulásához vezethet. A hőmérséklet emelkedésért felelős hatóanyagot "pirogénnek" nevezték el. A pirogének a Gram-negatív baktériumok sejtfalának darabjai vagy lipopoliszaccharidok. Ezek a lázkeltő anyagok a szervezetbe kerülve súlyos egészségügyi problémákat okoznak (bakterémia, endotoxémia, szepszis, szeptikus sokk).

Az injekciós víz (WFI) hatósági definíciói

A pirogének által előidézett veszélyek miatt, az injekció készítésre szánt víznek (Water for Injection) minden esetben sterilnek és pirogénmentesnek kell lennie.

Amerikai gyógyszerkönyv injekciós víz (WFI)

USP 24 víz monográfiák

USP 24 WFI és tisztított víz standardok

Az injekciós víz desztillációval vagy fordított ozmózissal előállított víz, amely nem tartalmaz hozzáadott anyagot.
Megjegyzés - Az injekciós víz, a parenterális oldatok készítése során felhasznált oldószer (pl. gyógyszerészeti oldatok, amelyet a szervezetbe fecskendeznek). Ahol olyan parenterális oldatok készítéséhez használjuk, amely végső sterilizáláson esik át, megfelelő eszközök alkalmazásával minimális értéken kell tartani a mikrobiológiai szennyeződés mértékét, vagy először sterilizálni kell az injekciós vizet, és utána óvni kell mindennemű mikrobiológiai szennyeződéstől. Ha a parenterális oldatokat aszeptikus körülmények között gyártjuk, és nem történik sterilizálás a megfelelő szűrök alkalmazásával, vagy magában a végtermék tárolójában, akkor először sterilizálni kell az injekciós vizet, és utána óvni kell mindennemű mikrobiológiai szennyeződéstől.

Európai gyógyszerkönyv (2002 Monographs Q-Z ) definíciója - (WFI)

Az injekciós víz a parenterális gyógyszerek előállítása során használt víz, amely az anyagok szállítására, feloldására vagy hígítására szolgál. Előállítás - Az injekciós víz nagy mennyiségben a hatóság által meghatározott módon előállított emberi fogyasztásra alkalmas vízből, vagy tisztított vízből desztillációval készül. A desztillációs készülék alkatrészei, amelyek érintkeznek a vízzel üvegből, kvarcból vagy megfelelő fémből készülhetnek. A készülék kifogástalan karbantartása elengedhetetlen. A termelés és a tárolás folyamán megfelelő ellenőrzés szükséges, annak biztosítására, hogy az injekciós víz mikrobiológiai szennyezettsége megfeleljen a követelményeknek.

Az injekciós víz alkalmazása során a legjelentősebb veszélyforrás a pirogének (endotoxinok) jelenléte. Az injekciós vízben azonban, mind az endotoxinok, mind a mikroorganizmusok monitorozása fontos követelmény, hiszen ha az injekciós víz megfelel a LAL teszt során, még nem feltétlenül felel meg a mikrobiológiai beavatkozás szintjén.

Az injekciós víz desztillációs módszerrel történő előállítása hosszú történelmi múlttal rendelkezik. Megbízhatósága miatt, Európában még mindig az egyetlen, engedélyezett eljárás az injekciós víz előállítására. Az Amerikai Gyógyszerkönyv által alternatívaként elfogadott fordított ozmózis eljárás az európai szabványok szerint nem engedélyezett. Ennek elsősorban biztonsági okai vannak, pl. a membránok szennyeződése (kémiai vagy biológiai), vagy a membránszakadások. Hátrányt jelent továbbá a megbízható validálási eljárás hiánya is, szemben a desztillációs eljárással, ahol ez nem jelent problémát.

Elfogadható minőségű injekciós víz előállítása desztillációval (általánosan elfogadott eljárás) vagy fordított ozmózissal (Amerikai Gyógyszerkönyv) csak megfelelően kezelt és ellenőrzött minőségű vízből történhet. A nyersvíz kezelésének módját és az előkezelés mértékét minden esetben a nyersvíz eredete határozza meg.

A nyersvíz kezelése során, mind mechanikai, mind toxikológiai okok miatt, döntő jelentőséggel bír a bakteriológiai szennyeződés. A nem kellően védett víztisztító rendszerekbe könnyedén bejuthatnak a baktériumok a nyersvíz betáplálásával, a rendszer sérülésein keresztül és az adagoló automata működése során is. Ha a baktérium bejut a rendszerbe, abban az esetben polimerszármazékokat kezd el termelni, amelyek elősegítik a tárolótartályokon, deionizáló kazettákon, csőrendszereken és egyéb más, nehezen tisztítható felületeken történő tapadást és a biofilm keletkeződést. A kialakult biofilm ezután a kiváló baktériumok, endotoxinok és exotoxinok révén, folyamatosan szennyezi az injekciós vizet.

 
   
Frissítve:2006. 03. 08.
back Vissza
----------------------------------
Kezdolap | Újdonságok | Cégünkrol | Elérhetoség | Térkép | FAQ | Linkek | Szolgáltatásainkról | Log in
© 2001-2002 OPULUS® védjegy a BioMondex Ltd. tulajdona. Minden jog fenntartva Jogi tudnivalók.