Az endotoxin biokémiája
Az endotoxin (bakteriális pirogén)
a Gram-negatív baktériumok sejtfalából
származó, arról leváló, illetve
a baktérium elpusztulása után felszabaduló
komplex vegyület, amely rendkívül mérgező
(emlős sejtek esetében), és egyben az immunrendszer
egyik leghatásosabb modulátora is. Az endotoxin
főként azért olyan veszélyes, mert igen változatos
tüneteket: hidegrázást, lázat, sokkos
állapotot, a szervek károsodását előidéző
keringési elégtelenséget, sőt olykor
halált is okozhat (Az endotoxin élettani hatásai ). Ráadásul az endotoxin
molekulák merev "páncélt" alkotnak az őket hordozó baktériumok felszínén, s ezzel sok antibiotikumot megakadályoznak abban, hogy harcot indítson a fertőzés ellen. Ugyanakkor az endotoxin segítheti immunrendszerünket a baktériumok és a vírusok keltette fertőzések, valamint a daganatbetegségek leküzdésében.
Az endotoxint általában, mint tisztítatlan
LPS (lipopoliszacharid) extraktumot definiáljuk, amely a baktérium sejtfalából származó fehérje komponenseket is tartalmaz. Az LPS a tisztított anyag, amely három biokémiailag elkülöníthető régióra bontható.
- A legkülső régió a hidrofíl, O-specifikus antigén vagy szomatikus antigén lánc, amely kinyúlik a baktérium sejtmembránjából. Ez a poliszacharid lánc ismétlődő egységekből tevődik össze, és általában 1-7 cukormolekula építi fel. Az ismétlődő egységek egyediek és a gazda baktériumra jellemzőek.
- Az O-specifikus antigén lánchoz kapcsolódik
a középső régió, a sejtmembránba ágyazott "Core" poliszacharid egység.
- A legbelső biokémiai régió, az elsődleges
hidrofób domén a lipid A, amely a legtöbb,
LPS-hez rendelhető biológiai aktivitásért
felelős. A lipid A zsírsav láncokat
tartalmaz, amelyek foszforilált diszacharidokhoz kötődnek. A lipid A zsírsavkompozíciója egyedspecifikus
variációkat mutat.
|