|
|
|
|
|
|
|
Magyar Élelmiszerkönyv
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai annak a több éve folyó és még évekig tartó munkának az eredményei, melynek célja a magyar élelmiszer jogi szabályozásának - az Európai Unió előírásai átvételét is magába foglaló - korszerűsítése.
A Magyar Élelmiszerkönyv célját, feladatait és kidolgozási rendszerét az élelmiszerekről szóló 1995 évi XC. törvény szabályozza. Eszerint, a Magyar Élelmiszerkönyv - melyet a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgoz ki - három kötetből áll:
Magyar Élelmiszerkönyv I. kötet olyan előírásokat tartalmaz, melyek az Európai Unió élelmiszer minőségi direktívái átvételével készülnek. Ezek alkalmazása minden Magyarországon előállított, illetve itt forgalomba kerülő élelmiszerre kötelező.
Az előírások számozásában:
- az első szám jelzi az Élelmiszerkönyv kötetének számát (az előírások tehát 1-gyel kezdődnek)
- a második szám az előírás fajtájára utal (1-es általános, 2-es egészségvédelem, 3-as termékleírás, 4-es friss gyümölcs-zöldség)
- a harmadik számcsoport az Európai Uniótól átvett direktívák azonosító száma.
Magyar Élelmiszerkönyv II. kötet az egyes termékekre - termékcsoportokra vonatkozó irányelveket tartalmazza. Ezek célja, hogy a sok tekintetben már elavult magyar élelmiszer termékszabványokat kiváltva, a fejlett európai országokkal azonos formában (tehát nem szabványban, hanem Élelmiszerkönyvben) szabályozzák azon élelmiszerek minőségét, melyek EU szinten nem szabályozottak, de a magyar fogyasztók számára fontosak.
Magyar Élelmiszerkönyv III. kötet a Hivatalos Élelmiszervizsgálati Módszergyűjtemény, mely a vizsgálati módszereket tartalmazza.
Ez átveszi az Európai Unió vizsgálati módszerekkel foglalkozó direktíváit. Néhány ilyen 3-as, tehát a 3. kötetre utaló kezdő számmal már megjelent, továbbiak átvétele előkészítés alatt van.
Átveszi továbbá (nem újra nyomtatva, csak "meghivatkozva") az MSZ EN és a megfelelő MSZ ISO szabványokat.
|
|
|
|
|
|
|